Flammulina velutipes
fluweelpootje, enoki

 

 

 

 

 

 

foto mycobois

         

 

 

Klein inheems zwammetje met opvallend oranjegele glanzend-kleverige hoed, verschijnt vanaf november tot ver in de winter, zelfs bij temperaturen net boven het vriespunt. Belangrijk voor de herkenning is ook de onderkant van de hoed : de plaatjes en steel zijn eveneens oranjegeel, nooit groenig. De steelbasis is bruin. De smaak is lichtjes zoetig, nooit bitter. Vrij eenvoudig te kweken op berk, notelaar, es, wilg, olm, wilde kastanje, populier e.a. De enting gebeurt best in het vroege voorjaar met entpluggen en/of graanbroed. Het is een uitstekende konsumptiepaddestoel die zich laat kombineren met andere paddenstoelen.

Dit wereldwijd verspreide zwammetje wordt in Japan massaal gekweekt en uitgevoerd onder de naam 'enokitake' of eenvoudig 'enoki'. Een epidemiologische studie (1972 tot 1986) onder telers van enokitake in de prefectuur Nagano in Japan bracht aan het licht dat kanker als doodsoorzaak onder de telers minder vaak voorkwam dan onder de gemiddelde inwoner van dit gebied. In de conclusie van deze studie werd gesuggereerd dat de hoge consumptie van paddestoelen (in de veronderstelling dat telers van paddestoelen deze zelf vaker eten) tot lagere overlijdenskans t.g.v. kanker zou kunnen leiden. Ondertussen heeft men reeds verschillende tumorremmende stoffen uit deze zwam geëxtraheerd, die nu toegepast worden in de moderne Japanse geneeskunde.

Gedetailleerde teeltrichtlijnen zowel voor hout- als substraatteelt vind je in
'Succesvol eetbare houtzwammen kweken', 56 pag. A4, 9.50 € + verzendingskosten.

Producten voor de teelt van fluweelpootje :

graanbroed graanbroed
van deze soort wordt enkel op bestelling aangemaakt in eenheden van 1 liter (12.72 €), 2.5 liter (18.905 €) , 5 liter (29.00 €). Leveringstermijn : 3 à 4 weken
graanbroed kan met de post worden verzonden
entpluggen entpluggen
zakjes van 50 (5.25) en 200 entpluggen (16.10 €) zijn doorgaans jaarrrond voorradig, voor zakken van 1000 entpluggen (56.20 €) geldt een leveringstermijn tussen 1-4 weken
entpluggen kunnen met de post worden verzonden
De benodigde hoeveel entpluggen hangt af van de afmetingen van het hout : om een stam van 1 m lengte en 10 cm diameter in te enten, zijn minimaal 25 pluggen nodig.
  filterzakken
PP, 37 cm x 57 cm, 75 µ, 1.80 €/st

 

 

terug naar startpagina