lentinula edodes
Japanse eikenzwam, shiitake
         

 

 

 

Shiitake of Japanse eikenzwam groeit, zoals de naam laat vermoeden, op eikehout. Deze smaakvolle zwam bevat dubbel zoveel eiwitten als de gewone champignon, driemaal zoveel mineralen, ijzer kalk en fosfor, hoge hoeveelheden vit B ( B1, B2, B6, B12 ) en vit D ( vooral D2, ergosterol).
De in de handel aangeboden shiitakes zijn doorgaans afkomstig van substraat-teelt. Nochtans zijn de traditioneel op eikehout gekweekte shiitakes opvallend aromatischer en hebben ze een steviger en sappiger vruchtvlees. Het loont dan ook de moeite om ze zelf te kweken.
Shiitake heeft licht cholesterolverlagende eigenschappen, en bezit een antitumorfaktor die in de Japanse gangbare geneeskunde gebruikt wordt.

In onze collectie zitten 2 shiitake-strains, P5 en S405, allebei donko-types, meest aangepast aan ons klimaat. De doorgroei duurt 14-16 maanden, maar de productie die daarop volgt strekt zich uit over 4 jaar bij een intensieve en over 8 jaar bij een extensieve manier van kweken. Gedetailleerde teeltrichtlijnen zowel voor hout- als substraatteelt vind je in
'Succesvol eetbare houtzwammen kweken', 56 pag. A4, 9.50 € + verzendingskosten.

 

Producten voor shiitakecultuur :
alle onderstaande producten zijn verkrijgbaar van de 2 verschillende types (strains) uit onze collectie : P5 en S405

 

graanbroed graanbroed
eenheden van 1 liter (12.72 €) en 2.5 liter (18.90 €) zijn meestal voorradig, voor zakken van 5 liter (29.00 €) geldt een leveringstermijn tusssen 1 à 4 weken. graanbroed kan met de post worden verzonden. Bestellen kan via info@mycobois.net
1 liter broed volstaat om een 5-tal stammen met diam. 15 cm aan beide zijden in te enten. Indien de stam langer is dan 60 cm breng je in het midden pluggen aan, evenveel als het aantal cm diameter van de stam
entpluggen

entpluggen
zakjes van 50 (5.25 €) en 200 entpluggen (16.10 €) zijn doorgaans jaarrrond voorradig, voor zakken van 1000 entpluggen (56.20 €) geldt een leveringstermijn tussen 1-4 weken. Entpluggen kunnen met de post worden verzonden. Bestellen kan via info@mycobois.net .
VELT-leden kunnen ze jaarlijks via de zadenlijst bestellen. De levering gebeurt dan ofwel door Biosano http://www.mijnbiotuin.be/tuin/paddestoelen.html (België), ofwel door Quik Pootaardappelen (Nederland + België).
De benodigde hoeveelheid entpluggen hangt af van de afmetingen van het hout : om een stam van 1 m lengte en 10 cm diameter in te enten, zijn minimaal 25 pluggen nodig.

 

broed op basis van zaagsel
eenheden van 6 à 7 liter (27.00 €), leveringtermijn tussen 1 à 5 weken

kit de cult teeltkit
voor het maken van 2 teeltsubstraten van ongeveer 4 kg /st (2 filterzakken, basismateriaal, 1 L graanbroed, richtlijnen) : 24.20 €, excl. verz. kosten
  filterzakken
PP, 37 cm x 57 cm, 75 µ, 1.80 €/st

 

 


 

terug naar startpagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto mycobois